Ciasto do pizzy. Dla prawdziwych fanów – Przepis na ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy. Dla prawdziwych fanów – Przepis na ciasto do pizzy
5 (100%) 1 vote

Domowa pizza to coś absolutnie fenomenalnego. Możemy ją przygotować z najlepszych składników i dokładnie tak, jak lubimy najbardziej. Oprócz wspaniałych dodatków, możemy wybrać odpowiednią dla nas grubość ciasta, oraz stopień jego wypieczenia. Domowy wyrób będzie też o wiele zdrowszy od kupnych zamienników, ponieważ sami decydujemy co znajdzie się na pizzy. Kluczem do smakowitej, tradycyjnej, włoskiej potrawy jest oczywiście dobre ciasto drożdżowe. Jak zrobić ciasto na pizze idealną- taką, jaką serwuje się w najlepszych włoskich pizzeriach? To nic skomplikowanego. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Jakie składniki wybrać?

Najlepsza na pizze jest mąka pszenna typu 450. Ciasto przygotowane na bazie tej właśnie mąki będzie idealnie gładkie i jednolite. Oczywiście mąki o wyższych parametrach również nadają się na spody, ale pamiętajmy, że ciasto będzie miało nieco inną teksturę i smak.

Jeśli chodzi o drożdże to można użyć zarówno świeżych , jak i tych w proszku, pamiętając o zachowaniu proporcji. Na 25 g świeżych drożdży przypada 7g proszku.

Dobre ciasto drożdżowe przeznaczone na spód do pizzy nie obejdzie się bez dobrej oliwy z oliwek- najlepiej oczywiście, jeśli będzie to oliwa z pierwszego tłoczenia. Ona to właśnie nadaje pizzy charakterystyczny aromat i smak.

Seretem chrupiącego i lekkiego ciasta na pizze jest odpowiednia gładkość i elastyczność, którą można osiągnąć jedynie poprzez długie i intensywne wyrabianie. Można wspomóc się robotem kuchennym- to znacznie ułatwi i przyspieszy pracę. Ale wspaniałe ciasto przygotujemy również ręcznie, chociaż wymaga to sporo wysiłku.

Na koniec prezentujemy bardzo prosty podstawowy przepis na ciasto na pizze jak z pizzeri, dzięki któremu można poczuć atmosferę i aromat słonecznej, boskiej Italii.

Składniki:

– 250g mąki pszennej typu 450,

– 25g świeżych drożdży,

– 150ml letniej wody (30- 35 stop.),

– 1 łyżeczka cukru,

– 1 łyżeczka soli,

– 2 łyżki oliwy z oliwek.

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dwiema łyżkami mąki i cukrem, a następnie odstawiamy na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z solą na sicie i dodajemy do zaczynu, powoli łącząc wszystkie składniki. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek.

Teraz czas na zagniatanie. Masę wykładamy na stolnicę wysypaną mąka i zagniatamy intensywnie ok. 10-15 min, aż ciasto będzie jednolite, gładki i będzie bez problemu odchodziło od dłoni. Formujemy kulę, wkładamy do miski posmarowanej odrobiną oleju i odkładamy w ciepłe miejsce, wcześniej przykrywając wierzch ciasta czystą, suchą ściereczka.

Ciasto powinno rosnąć ok. 1 godz. Po tym czasie należy je jeszcze ugniatać przez parę minut i gotowe. Można przystąpić do komponowania ulubionej pizzy.