Przepis na hummus. Jak zrobić popularny przysmak z ciecierzycy?

Hummus
Przepis na hummus. Jak zrobić popularny przysmak z ciecierzycy?
5 (100%) 1 vote

Hummus to bardzo popularna ostatnimi czasy pasta, która wywędrowała do nas z dalekiego Egiptu. Aktualnie najczęściej serwowana jest w krajach Bliskiego Wschodu i Północnej Afryce. To właśnie tam jest przysmakiem, znanym w każdym domu. U nas hummus jest mniej znany, jednak ci którzy już go poznają, chętnie przygotowują go na co dzień.

Jak zrobić hummus?

Hummus przygotowywany jest z nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych, według specjalnego przepisu. Samo przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, lecz czasochłonne. Podstawową zasadą jego przygotowywania jest to, że gotowy hummus musi być niezwykle gładki, kremowy. To właśnie ta cecha świadczy o tym, czy się udał, czy nie. Sama potrawa serwowana jest z różnego rodzaju dodatkami, wybór zależny do naszych upodobań.

I tak hummus można podawać posypany słodką papryką, natką pietruszki lub orzeszkami piniowymi. Szukając idealnego przepisu na hummus warto zasięgnąć porad w Internecie. W wyszukiwarce internetowej możemy wpisać frazy typu np. „hummus co to” lub „jak zrobić hummus”, by po chwili otrzymać dostęp do wielu sprawdzonych przepisów, z którymi nasze danie na pewno się uda, pomimo tego, że będziemy je przygotowywać po raz pierwszy.

Składniki:

– 1 szklanka suchej ciecierzycy

– 1 szklanka jasnej pasty tahini

– ⅓ szklanki lodowatej wody

– 3 łyżki soku z cytryny

– 3 średniej wielkości ząbki czosnku

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– sól

– dodatki: oliwa z oliwek, posiekania natka pietruszki, słodka papryka, orzeszki piniowe.

Przygotowanie:

  1. W przed dzień przygotowywania hummusu ciecierzycę należy zalać zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. W pojemniki powinno znajdować się przynajmniej dwa razy tyle wody ile ciecierzycy. Mieszankę pozostawić na noc, w trakcie której ciecierzyca zmięknie.
  2. Ciecierzycę odcedzić i opłukać, następnie ponownie zalać dużą ilością świeżej wody, znów dodać łyżeczkę sody, a dalej całość zagotować. Gotować powinno trwać ok. 40 minut lub do momentu, kiedy pojedyncze ziarenko z łatwością będzie dało się rozgnieść. Środek ziarenka nie może być biały czy suchy, ponieważ będzie to oznaczać, że nie jest ono dostatecznie ugotowane.
  3. Ugotowaną cieciorkę, ponownie opłukać, a dalej dodać pastę tahinę wraz z solą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. Następnie należy wszystkie składniki zmiksować na bardzo gładką pastę. Pasta będzie gotowa, kiedy będzie aksamitna, bez żadnych grudek.
  4. Następnie do pasty należy dolewać powoli lodowatą wodę, cały czas dokładnie miksując. W trakcie tego procesu hummus powinien zmieniać kolor i przybierać aksamitną konsystencję. Miksować przez kolejne 2-3 minuty do momentu otrzymania jasnego, gładkiego kremu.
  5. Tak przygotowany hummus przełożyć do miski, posypać ulubionymi dodatkami i serwować do jedzenia. Pasta najlepiej smakuje z pitą lub pieczywem. Przygotowany w ten sposób hummus możemy przechowywać do 5 dni w lodówce.