Przepis na leczo. Prosty przepis na tradycyjne danie.

Leczo
Przepis na leczo. Prosty przepis na tradycyjne danie.
5 (100%) 1 vote

Leczo to jedna z najlepszych potraw, z jakiej słyną Węgrowie. Trzeba przyznać, że pomimo tego, iż pochodzi z tamtych regionów jest naprawdę znakomitą potrawą i doskonale odnalazła się w innych krajach, szczególnie w naszej polskiej rzeczywistości. Chyba każdy z Was na pewno mógłby śmiało przyznać, że kiedykolwiek próbował takiej potrawy i…albo mu smakowała, albo miał jednak coś innego, lepszego do zjedzenia.

Zatrzymajmy się jednak przy osobach, które lubią leczo i chcą same przyrządzić takie danie. Od razu musicie wiedzieć jedno – nie musicie być wielkimi i wybitnymi szefami kuchni, aby tradycyjne, węgierskie danie mogło zawitać na Waszym stole. Wystarczą Wam chęci, kilka składników i dobry garnek. Co po kolei się robi, o tym będziemy zaraz myśleć.

Przede wszystkim jednak wspomniany garnek. Uszykujcie taki, w którym będziecie mogli swobodnie mieszać i nie będziecie się obawiać, że coś Wam z niego wyskoczy. Tak, lepiej mieć głęboki garnek. W następnej kolejności przyda Wam się oliwa oraz kiełbasa. Przepis na leczo z kiełbasą to jedna z najbardziej oryginalnych i tradycyjnych receptur. Jaką kiełbasę wybrać? To właściwie zależy od Waszych gustów smakowych. Niektórzy zjedzą tylko parówki, a inni postawią na kiełbasę śląską. Możecie również wybrać taką kiełbasę, która produkowana jest na Węgrzech, bowiem i takie znajdziecie w naszych sklepach.

Jak się robi leczo? Bardzo łatwo. Skoro mamy już dobrą i swojską kiełbasę, to delikatnie musicie ją teraz podsmażyć. W tym momencie kiedy będzie się to działo, zabierzcie się za cięcie cebuli, papryki, cukinii, ponieważ je będziecie wrzucać w następnej kolejności. Papryka może być w trzech kolorach – zielona, żółta i oczywiście czerwona. W jakiej ilości? To już zależy od Was. Tak samo sprawa ma się do cukinii, czy też cebuli. Jednak w ogólnym podsumowaniu warzyw powinno być więcej od samej kiełbasy. Wszystko razem, w jednym garnku powinniście delikatnie podsmażać, a z czasem powinniście do tego dodawać wody.

Skoro wszystko już macie odpowiednio przesmażone, to czas na zrobienie sosu, który od razu robicie w tym samym garnku. Wersja dla osób słabszych w gotowaniu, to sos stworzony z passaty pomidorowej. Mistrzowie kuchni mogą sparzyć pomidory, obrać ze skórki i na tej bazie tworzyć sos pomidorowy, który w odpowiedni sposób trzeba doprawić przyprawami węgierskimi. Jakimi? Najlepiej zakupić mieszankę przypraw węgierskich o dobrej ostrości. Nie można bowiem zapomnieć, że jednak leczo musi być czujnym, nie jałowym daniem, które można podać z ziemniakami lub nawet z samym chlebem.